dinsdag 19 februari 2013

Méli-mélo 6: 2013

Het is hier de laatste maanden wat rustiger geweest op tallore.blogspot.be, maar er werd wel af en toe gekookt hoor. Niet altijd even origineel of "from scratch", maar daarom niet minder smakelijk! Hierbij een verslagje:

"Zelf" pizza maken
Akkoord, ik ben ook meer te vinden voor zelfgemaakt pizzadeeg, maar soms is er nu eenmaal geen tijd voor! En dan kopen wij hier ook wel eens kant-en-klaar pizzadeeg uit de supermarkt. Een lekker tomatensausje erop, wat mozzarella en groenterestjes en je hebt supersnel een lekkere hap op tafel getoverd. Elvea heeft nu zelfs kant-en-klare pizzasaus van uitstekende kwaliteit om mee aan de slag te gaan. Nog supersneller!



Typische Tallore Residentie Pizza: 50% veggie, 50% meaty:



Een feestelijke soep
De feestdagen zijn natuurlijk al lang achter de rug nu, maar ik wou toch nog even mijn bijdrage aan het jaarlijkse familiekerstfeest delen. Dit jaar werd de soep aan mij en zuslief toevertrouwd. Zij maakte dé oersoepklassieker (tomatensoepmetveelballekes) voor de jeugd en ik zorgde voor deze heerlijke waterkersroomsoep volgens dit recept van Colruyt (wel met groentebouillon of course) voor de grote mensen. Een aanrader!



Groentepakket
Sinds kort hebben we ten huize Tallore een proefabonnement biogroenten en -fruit genomen bij Boerderij De Loods. Dat initiatief bestaat al langer, maar ze leveren sinds kort bij ons in de buurt en dan wou ik het wel een proberen. 



Ik heb de afgelopen weken ook al kunnen experimenteren met wortelpeterselie, verse rode bietjes, postelein, ... Binnenkort een paar receptjes online!

Dagen zonder vlees
Ook dit jaar zijn er opnieuw de dagen zonder vlees. Voor mij is het alle dagen van dat, maar misschien bij jou niet en wil je jezelf wel eens uitdagen? Go for it!

donderdag 7 februari 2013

Haloumiburger met tzaziki

Soms heb ik ongelooflijk veel zin in een goeie burger. Geen zin in het vlees dat daar meestal mee gepaard gaat, maar eerder in het concept. Lekker broodje, knapperige groentjes, een smakelijk sausje en iets "vleesvervangend". Dat laatste werd haloumi. Ik at het al eerder op restaurant, maar maakte het nog nooit zelf klaar. Heel simpel en heel smaakvol, zo bleek, zelfs tussen een broodje.

Zo'n broodje met tzaziki zou ook heel goed passen bij de "Italian Style" burgers die ik een tijdje geleden bij mekaar gooide. Recept onderaan! (Vegan!) Heeft iemand al tzaziki geprobeerd met Mild & Creamy yoghurt van Alpro trouwens?

Geen burger zonder ketchup voor mij. Ik liet me onlangs verleiden door de nieuwe Heinz tomatenketchup met balsamico, een winnaar wat mij betreft!



Dit heb je nodig voor 4 burgers:
  • 4 volkoren broodjes
  • 1 pakje haloumi (Delhaize)
  • enkele blaadjes ijsbergsla
  • 1 kleine rode ui, in halve ringetjes
  • 1 rijpe tomaat in plakjes
  • 1 wortel, geraspt of in sliertjes met de dunschiller
  • 4 flinke eetlepels ketchup
  • 1/2 komkommer, geschild, zaadlijsten verwijderd, in blokjes
  • 200g (Griekse) magere yoghurt
  • Fijngehakte bieslook (evt. gedroogde)
  • Kneepje lookpasta (of 1/2 teentje geplet)
  • Olijfolie
  • Peper & zout

Zo maak je het:

Maak het komkommersausje klaar: dep de blokjes komkommer goed droog met keukenpapier, meng met de yoghurt, look en een scheutje olijfolie, kruid met bieslook, peper en zout. Zet opzij.

Dep ook het haloumikaasje droog en snijd voorzichtig in een 8-tal plakjes van een kleine cm. Bak ze in olijfolie enkele minuten aan weerszijden, draai voorzichtig om met een spatel.

Verwarm eventueel de broodjes wat voor en snijd ze open. Smeer een dikke eetlepel ketchup op de onderste helft, schik daarop de gebakken haloumi en de groentjes en werk af met 2 eetlepels tzaziki. Houd een rol keukenpapier in de buurt, het is een smossertje ;)



Italian style burgers (3 à 4):
  • 1 blik kikkererwten (400g), gespoeld en uitgelekt
  • 10-tal zwarte olijven
  • 2 eetlepels kappertjes, uitgelekt
  • 10-tal zongedroogde tomaatjes
  • 2 eetlepels paneermeel
  • Peper & zout van de molen
  • Olijfolie om te bakken

Mix alle ingrediënten samen in de keukenrobot en laat even opstijven in de koelkast. Vorm er burgers van en bak enkele minuten goudbruin aan beide kanten.

woensdag 30 januari 2013

Rode paprikasoep

En nog een opwarmertje! De sneeuw is nu wel verdwenen, maar ik kijk toch al reikhalzend uit naar de lente... Afgelopen weekend nog eens naar de markt geweest, dat was lang geleden. Barkoud en veel sneeuw. Vreemd genoeg stonden de rode paprika's in promotie bij het grote groentekraam, zo in putje winter. En voor ik het goed en wel besefte, stond ik met een zak van 2 kg rode paprika's bij -3° in de sneeuw. 10 paprika's dus, I did not think this through! Het werd een soepje.

Dit heb je nodig voor 6 à 8 borden:
  • 5 grote rode paprika's
  • 2 ajuinen
  • 1 grote wortel
  • 2 stengels witte selder
  • 2 groentebouillonblokjes + 1,5 liter water
  • 100 ml light sojaroom
  • Olijfolie
  • Peper & zout
  • 2 handjes verse basilicum
  • 1 koffielepel Provençaalse kruiden

Zo maak je het:
Verwarm je oven voor op 200° C. Maak de paprika's schoon en snijd ze in 4 stukken. Verspreid deze over een grote bakplaat, besprenkel met olijfolie en Provençaalse kruiden. Zet ze ongeveer 30 minuten in de hete oven en draai ze halverwege eens om.


Maak ondertussen de uien, wortel en selder schoon en snijd grof. Stoof de groenten aan in wat olijfolie. Voor ze echt beginnen te kleuren, voeg je 1,5 liter water toe en 2 bouillonblokjes.


Ondertussen zijn de paprika's klaar. Dek ze even af met wat folie en verwijder daarna heel makkelijk de velletjes. Voeg de ontvelde paprika toe aan de soep en eventueel wat van de overgebleven olijfolie op de bakplaat, die zit boordevol smaak! Laat nog een 5-tal minuutjes doorkoken en voeg dan de sojaroom toe. Haal de soep van het vuur en mix glad. Kruid bij met peper en zout en doe er fijngehakte basilicum bij. Houd enkele blaadjes apart als decoratie! Serveer met nog een sprankeltje olijfolie erin.


2 andere paprika's belandden intussen in de spaghettisaus. Iemand suggesties wat ik met de 3 overblijvertjes kan doen? Shoot!

maandag 28 januari 2013

Yoghurtcake met chocolade

Een cake die niet noodzakelijk een schandelijke caloriebom is, daar heeft een mens in januari al eens behoefte aan. Ik maakte al eens eerder yoghurtcake met appel, maar probeerde het nu met chocolade. Heel lekker smeuïg en toch niet te vet of te zoet. Wij aten dit als tussendoortje of als ontbijt met een lekker koffietje bij.



Dit heb je nodig:
  • 250g zelfrijzende bloem
  • 50g havermoutvlokken
  • 250g magere yoghurt, ongezoet
  • 100g kindjessuiker (150g als je het liever zoeter hebt / vervang door steviasuiker)
  • 75g boter + beetje extra
  • 2 eieren
  • 1 koffielepel vanille-extract
  • 75g pure chocoladeparels

Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 200°C en laat de boter smelten en weer wat afkoelen.

Klop de eieren samen met de suiker en het vanille-extract tot een luchtig beslag, met een elektrische mixer. Voeg daarna de yoghurt en de gesmolten boter toe en klop rustig verder. Meng er daarna geleidelijk de bloem en de havermout toe. Meng er ten slotte de chocoladeparels onder met een lepel. Vet je cakevorm in met wat boter en bestuif eventueel met wat bloem. Doe het beslag erin en zet 45 minuten in de oven. De baktijd zal natuurlijk wat afhangen van je vorm.



Laat even afkoelen en geniet, maar met mate ;)

maandag 21 januari 2013

Witloofcurrykokossoepje

Zo, dat is hier weer een tijdje geleden. Hoog tijd om hier nog wat lekkere gerechtjes uit m'n hoed te toveren voor 2013. We gaan letterlijk en figuurlijk van start met een opwarmertje: een pittig witoofsoepje, voor vriend en vijand. Dat smaakt met zo'n diepvriestemperaturen buiten.

Witloof dat is zo m'n ding niet. De combinatie van deze bittere stronkjes met de smaak van gestoofde prei maakt het allemaal wat draaglijker, althans voor mij. En wat blijkt, met wat kokosmelk en curry is het nog een tikje interessanter. 

Dit heb je nodig voor een 6-tal borden:
  • 2 stronken witloof
  • 2 à 3 sjalotten
  • 1 kleine prei (het wit)
  • 2 stengels witte selder
  • 2 groentebouillonblokjes
  • 1 koffielepel currypoeder
  • 1/2 koffielepel kurkuma
  • 1 klein blikje kokosmelk
  • Peper & zout
  • Olie/sojaboter



Zo maak je het:
Was en snijd ge groenten grof. Verwijder wel de bittere kernen van de witloof, of course. Stoof eerst de sjalot aan in vetstof en voeg currypoeder en kurkuma toe. Voeg dan de andere groenten 1 voor 1 toe en laat alles mooi stoven tot de groenten glazig worden, toch een kleine 20 minuten. Voeg dan de bouillonblokjes toe samen met 1,5 liter water en laat 10 minuten doorkoken, voeg op het einde de kokosmelk toe en laat even mee koken. Haal dan de soep van het vuur en mix ze fijn. Kruid bij met peper en zout en naar smaak met nog wat curry/kurkuma. Je kan er eventueel wat gefrituurde uitje als garnituur gebruiken. Laat het smaken!