woensdag 11 juli 2012

Quinoakoekjes met erwtjes en muntdip

Toen ik deze vegetarische hapjes van Photo-Copy Ann een tijd geleden voorbij zag komen, zette ik het meteen op mijn culinaire to-do. Ik wou het als lunch eten en miste dan wel iets van groentjes in het recept. Dat bracht me bij de erwtjes, altijd paraat in mijn diepvries. Yum. En die dip verzon ik er ter plaatse bij. Munt en erwtjes zijn dan ook goeie maatjes.


Dit heb je nodig:
Voor de koekjes (10 à 12):
  • 1 kop quinoa (ongekookt)
  • 2 kopjes groentebouillon
  • 1 kopje erwtjes (vers of diepvries)
  • 5 eetlepels gemalen Parmezaanse kaas
  • 4 eetlepels fijngehakte, verse bieslook
  • 2 eetlepels fijngehakte, verse basilicum
  • 3 eetlepels bloem
  • 1 groot ei of 2 kleintjes
  • Peper en zout van de molen
  • Olijfolie op te bakken

Voor de yoghurt-muntdip:
  • 1 kopje magere yoghurt
  • 1 eetlepel goeie olijfolie
  • 2 eetlepels fijngehakte, verse munt
  • Grof zeezout
  • Zwarte peper van de molen



Zo maak je het:
Spoel de quinoa en kook hem volgens de instructies op het pak in de groentebouillon. De laatste 5 minuten, voeg je de nog bevroren erwtjes toe zodat ze mee kunnen garen. (Bij verse erwtjes volstaan 2 minuutjes wel.) Laat afkoelen. Klop het ei/ de eitjes los met de kaas en verse kruiden. Meng dit onder de quinoa en kruid af met peper en zout. Laat even in de koelkast staan. 




Maak ondertussen de dipsaus door alle ingrediënten te mengen. Verhit daarna een paar eetlepels olijfolie in een koekenpan. Vorm koekjes van het quinoamengsel met behulp van 2 lepels, of knoei lekker met je handen. ;) Bak ze een paar minuten goudbruin langs beide kanten. Laat daarna eventjes uitlekken op keukenpapier en begin maar meteen te smullen!


dinsdag 10 juli 2012

Groentesoep met de laatste asperges

Ik had het daarnet al over romige soep. Als er nu 1 écht romige soep is die ik heel graag eet, dan is het aspergeroomsoep. Een klassieker op trouw- en familiefeesten. Misschien vind ik ze net daarom zo lekker, met dat vleugje nostalgie erbij? 


Eind juni kocht ik nog een bundeltje witte asperges en maakte er deze gezondere soep van. Ook een aanrader en toch ook een beetje romiger door de courgette. Ondertussen is het aspergeseizoen natuurlijk alweer voorbij, maar misschien heb je er nog wat in de diepvries zitten?


Dit heb je nodig:

  • 500 g witte asperges, geschild en in stukjes van 2 cm
  • 1 cougette, geschild en ontpit, in blokjes
  • 4 grote sjalotten, grof gehakt
  • 2 à 3 stengels selder
  • 2 groentebouillonblokjes
  • Olijfolie of Apro Bakken & Braden

Zo maak je het:
Stoof de groenten kort aan in olie of B&B. Zet dan alle groenten onder water en voeg de bouillonblokjes toe. Laat ongeveer 30 minuten doorkoken, tot de asperge zacht is. Mix dan de soep en serveer met wat verse bieslook. Ook lekker bij een boterhammetje met verse kaas, p&z, bieslook en radijsjes uit de tuin!

Woody Harrelsons romige broccolisoep zonder room

Ok. Elke dag van deze week 1 recept posten is al niet gelukt, maar dan krijg je er vandaag 2 voor de prijs van 1: 2 soepjes!


The Meat Free Monday Cookbook staat al een tijdje in mijn boekenkast, maar ik had er nog nooit iets uit gemaakt. Ik gaf ook een exemplaar cadeau aan een veggie vriendin en zij maakte er voor ons onder andere deze soep uit. Dat was keilekker. De soep had echt een romige structuur zonder dat er ook maar 1 druppel room in zat. Dat moest ik dus thuis ook maar eens proberen.


De bereidingswijze in het boek leek me wel wat nodeloos ingewikkeld, groenten apart koken en stomen en vervolgens in verschillende keren blenden. Ik pakte het iets eenvoudiger en sneller aan dan Woody Harrelson en zijn vrouw, de bedenkers van het originele recept van "Creamy broccoli soup". (Op p.47 van The Meat Free Monday Cookbook.) De soep was er zeker niet minder romig door. 


Dit moet je zeker eens proberen. En met deze kwakkelzomer zal het nog smaken ook, zo putje zomer. Zucht. 


Dit heb je nodig (aangepaste hoeveelheden):
  • 1 broccoli, in roosjes (er mag nog stengel aan blijven)
  • 1 prei, in grove stukken (er mag wat groen bij ook)
  • 5 kleine of 3 middelmatige rode aardappelen, geschild en in blokjes
  • 1 klein teentje look, optioneel
  • 2 groentebouillonblokjes
  • 2 eetlepels goeie olijfolie
  • Vers gemalen zwarte peper (en eventueel zout)


Zo maak je het:
Doe de groenten in een grote pot en zet onder water met de groentebouillonblokjes. Breng aan de kook en check na 20 minuten of alle groenten zacht zijn. Zo niet, laat nog even op het vuur staan. 



Neem daarna de pot van het vuur en mix met een staafmixer op de hoogste turbostand. (Of doe het in de blender, zoals Woody!). Voeg terwijl je mixt geleidelijk de olijfolie toe. Warm de soep daarna nog even terug op en werk af met verse peper.




Mijn nieuwe Staub al gezien trouwens? ;)

zondag 8 juli 2012

Méli-mélo 5: vakantie

Voor het eerst sinds lang heb ik nog eens een volledig weekje vakantie! Hier heb ik lang naar uitgekeken. Geen exotische reisbestemming, maar een midweek "mon jardin". Dat is ook eens plezant, al lijken de weergoden de komende week niet echt te willen meewerken...


Soit, binnen is er ook genoeg te doen. Nog wat klusjes en kokeneten natuurlijk. Ik ga dan ook elke dag proberen een berichtje te posten. Een aantal recepten van de afgelopen weken en maanden en ook een paar nieuwe. Hieronder alvast een proevertje uit eigen tuin...




Je hebt misschien ook al gemerkt dat ik heb opgegeven om foto's te nemen met mijn digitaal toestelletje. Voortaan enkel nog iPhoneography.


Aardbeientijd...


Ik heb mijn dosis aardbeien wel gehad voor 2012. De enige aangename verrassing die onze vorige huiseigenaars ons achterlieten waren 3 rijtjes aardbeienplantjes. We wisten niet hoe oud ze al waren en lieten ze dan maar gewoon staan, met kilo's aardbeien als verrassend gevolg. En die moesten natuurlijk verwerkt worden. 


Aardbeienconfituur (met meer-fruit-minder-suiker-confituursuiker), pannenkoeken met aardbeien en bloemsuiker, aardbeien en frambozen in de muesli 's ochtends, aardbeien met chocoladedip 's avonds voor de tv, aardbeiensmoothie (met sinaasappels, perzik, limoen en appel) en ga zo maar door. Maar nu is het welletjes. Volgend jaar toch maar wat meer frambozenstruiken en wat minder aardbeienplantjes.




The fab four


We hebben intussen 4 permanente bewoners in onze tuin. Na Paula en Georgette, hebben we nu ook Starr en Yoko erbij. Ze leggen heel regelmatig en soms een keertje niet. (Ze krijgen geen legvoer, gewoon gemengde graantjes en tafelrestjes.) Er staan dus nu ook vaker eiergerechten op tafel, zoals tortilla of heerlijke verse pappardelle.




En laat je trouwens niet afschrikken door dat hek op de foto. Ze hebben een klein kwart voetbalveld om zich op uit te leven. Ik denk dat ze zo ongeveer de meest verwende kiekens van het Pajottenland zijn!


Radijsjesrood


Ik ben ook actief geweest in de moestuin de afgelopen maanden, met wisselend succes weliswaar. Wel goed gelukt zijn platte peterselie, spinazie en radijsjes. Courgettes en pompoenen hoop ik later deze zomer ook in overvloed te hebben. Al heeft de regen wel al veel bloemen kapot gemaakt. Als dat maar goed komt! 


Radijsjes vind ik eigenlijk niet zo speciaal van smaak, maar in een slaatje hebben ze wel iets. Vooral ook door de kleur! Op de foto zie je een salade van couscous, tomaat, groene paprika, zwarte olijven, radijsjes, bieslook, geroosterde pijnboompitten, vinaigrette van olijfolie, p & z, witte balsamico en wat citroensap. Dat was een lekkere lunch!


zondag 17 juni 2012

Mediterrane fusion

Ik had laatst zin in zon en ook in zon op mijn talloor (*bord). En laat de Mediterrane keuken daar nu eens perfect bij passen. Het was niet helemaal niet authentiek Marokkaans of Grieks of Turks of Italiaans, maar misschien was het wel "fusion"? Mediterrane fusion, klinkt fancy. Vind je niet?


Ik "wokte" (fusion!) de groenten vrij kort, maar als je meer in de mood bent voor slow cooking, kan je het misschien eens in je tajine proberen. Falafel had hier ook wel goed bij gepast, bedenk ik nu... 


Dit heb je nodig voor 2 personen:
  • 120 g couscous
  • 2 eetlepels pijnboompitten
  • 1 grote oranje paprika of 2 kleine puntpaprika's
  • 1 kleine broccoli
  • 1 kleine rode ui
  • 1 klein bakje kerstomaten
  • 10-tal olijven
  • 1 koffielepel paprikapoeder
  • 1/2 koffielepel komijnpoeder en/of ras-el-hanout
  • 1 flink mespunt lookpasta (of 1 klein teentje look)
  • 2 kleine potjes Griekse of Turkse yoghurt (2 x 125g) (of soyayoghurt natuur)
  • 1/2 komkommer
  • 1 flink mespunt gerookt paprikapoeder
  • 1/2 citroen (het sap)
  • Olijfolie
  • Peper & zout van de molen
  • Eventueel wat scheutjes als decoratie


Zo maak je het:
Maak de couscous klaar volgens de instructies op de verpakking En was en snijd de groenten.


Schil de komkommer en snijd in flinterdunne halve plakjes. Laat wat uitlekken en doe ze bij de yoghurt. Kruid met het gerookte paprikapoeder, citroensap, peper, zout en eventueel nog wat extra look. Heb je wat verse munt in huis, hak wat fijn en doe erbij!


Rooster de pijnboompitjes in je wok, droog. Haal ze uit de wok en doe er een flinke scheut olijfolie in. Bak/Wok kort de ui, paprika, broccoli en look(-pasta). Als dit bijna klaar is, voeg je er de grof gesneden olijven en kerstomaten bij. Kruid met peper, zout, (gewoon) paprikapoeder en komijn/ras-el-hanout en laat nog enkele minuten meebakken.


Serveer alles samen of in aparte kommetjes. 


Nood aan wat meer eiwitten, doe er dan nog een half blik uitgelekte kikkererwten bij of eet het met falafel dus.