zondag 19 december 2010

Lasagna met curry

Het is ondertussen al een tijdje geleden, maar eind oktober was ik met enkele vriendinnen een weekendje in Valencia, een echte aanrader trouwens. Aangezien de helft van het reisgezelschap geen vlees at, hebben we toch ook eens een vegetarisch restaurantje gedaan. Het werd warm aanbevolen in onze reisgids: La TastaOlletes. Wat de naam betekent, weten we nog steeds niet, maar het was er ongelooflijk lekker. Vergeet wel niet te reserveren in het weekend, het kan er best druk zijn! Ik at een vegan lasagna met bloemkool, pompoen, wortel en curry, geserveerd met een lekker slaatje. Dat moest ik beslist thuis ook eens proberen.




Dit werd echter helaas zo één van die gerechtjes waarvan ik eerlijk durf toe te geven dat ze een mislukte poging achter de rug hebben... Hierbij het bewijs. Dat was toch niet echt wat het moest zijn...




Het was niet slecht van smaak, maar toch ook niet geweldig. Ik had geprobeerd om deze lasagne ook volledig vegan te maken, zoals in La TastaOlletes, maar in al mijn enthousiasme gebruikte te veel vegan "bechamelsaus" (op basis van sojamelk, sojaroom en maïszetmeel), met een te vochtige boel als resultaat. Voor mijn 2de poging liet ik die saus achterwege en ging voor een witte saus op basis van melk en groentenbouillon. De bloemkool kookte ik dit keer apart gaar, terwijl ik de pompoen en wortel dan weer stoofde. Er ging ook een klein handje kaas en sesamzaadjes over. Het resultaat was super! Mijn 3de poging zal zeker nog eens vegan zijn, maar dan met veel minder saus zonder curry erin, deze ging deze keer bij de groenten.


Dit heb je nodig voor 3 à 4 porties:
  • 1/2 bloemkool (500 g), in kleine roosjes
  • 2 grote wortelen (200 g), in schijfjes
  • 300 g pompoen, in blokjes
  • 2 sjalotten, fijngehakt
  • 1 handvol rozijnen
  • 1 klein handvol sesamzaadjes
  • 1 handvol geraspte kaas
  • Ongeveer 9 lasagnablaadjes, afhankelijk van je ovenschotel
  • 1 groentenbouillonblokje
  • 1 koffielepel currypoeder
  • 1 koffielepel paprikapoeder (the good stuff, Pimenton Dulce vanop de Mercado Central in Valencia)
  • 1 eetlepel basilicumpasta of een handvol verse blaadjes
  • 50 g boter
  • 50 g (vloeiende) bloem
  • 250 ml melk
  • 1/2 koffielepel nootmuskaat
  • Olijfolie
  • Peper & zout van de molen

Zo maak je het:
Kook de bloemkoolroosjes een kleine 10 minuten gaar in 1,5 liter water met het bouillonblokje. Giet af en zet opzij, maar vang nog 250 ml kookvocht op voor de saus. Zet ondertussen een antikleefpan of -wok op een middelmatig vuur met een flinke scheut olijfolie. Stoof er eerst de sjalotjes in aan en voeg vervolgens de wortelschijfjes toe. Laat ongeveer een kwartiertje stoven en voeg de laatste 5 minuten ook de pompoenblokjes toe. Kruid met curry, paprikapoeder, peper & zout en basilicum(pasta). Zet opzij.



Laat dan alvast de oven voorverwarmen op 200° C. Maak vervolgens een redelijk vaste saus met de boter, bloem, melk en het opgevangen kookvocht van de bloemkool (250 ml). Kruid deze af met zout en nootmuskaat. Neem dan een diepe schotel en giet er een ketel kokend water in. Laat hierin de lasagnavellen al voorzichtig zacht worden, zo worden ze handelbaarder bij het samenstellen van je lasagna.




Stel dan je lasagna samen in een ovenschotel volgens dit schema:

  • 1/4 van de saus. 
  • 1/3 van de lasagnavellen
  • 1/2 van het wortelpompoenmengsel
  • 1/2 van de bloemkoolroosjes
  • 1/4 van de saus
  • 1/3 van de lasagnavellen
  • 1/2 van het wortelpompoenmengsel
  • 1/2 van de bloemkoolroosjes
  • 1/4 van de saus
  • 1 handje rozijnen
  • 1/3 van de lasagnavellen
  • 1/4 van de saus
  • 1 handje geraspte kaas
  • 1 handje sesamzaadjes 


Plaats dan de lasagna gedurende 30 minuten in de oven en zet eventueel de grill aan tijdens de laatste 5 minuutjes. 




Laat eventjes rusten en tast toe. Serveer eventueel met een slaatje en balsamicocrème!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen