zondag 12 december 2010

Preitaart

Het is hoog tijd om nog eens een veggie meaty aanpasbaar gerechtje te posten. Dat is hier thuis nu eens Dagelijkse Kost, zonder Jeroen welteverstaan. Een groententaart is hier de perfecte basis voor. Je kan perfect een meaty kant en een veggie kant creëren door een soort van scheiding te maken met een restje deeg, dat allemaal in 1 schotel. Als dat niet afwasvriendelijk is! Ik koos voor prei en kerstomaten als basisingrediënten, al zijn de kerstomaten nu niet zo lekker als in de zomer. Je kan ze in de winter bijvoorbeeld ook vervangen door de zongedroogde variant (op olie). Verder nog Parmezaanse kaas en wat kappertjes voor mij. De V.V. kreeg mini gehaktballetjes en was lovend.


Dit heb je nodig voor een halve veggie en halve meaty taart:

  • 1 rol kant-en-klaar bladerdeeg
  • 3 eitjes
  • 1 dl light room (7% vetgehalte)
  • 1 flinke stengel prei, in (halve) ringetjes
  • 15-tal kerstomaten, in kwartjes
  • 2 handjesvol Parmezaanse kaas in dunne plakjes
  • 2 eetlepels pesto (ik gebruikte rode)
  • 2 eetlepels kappertjes
  • 150 g gemengd gehakt, gekruid, in kleine balletjes
  • Enkele blaadjes basilicum
  • Olijfolie
  • Peper & zout van de molen


Zo maak je de taart:
Zet een antikleefpan op een middelmatig vuur en stoof de preiringetjes in wat olijfolie. Zet opzij en laat even afkoelen. Verwarm intussen de oven voor op 200° C. Rol het bladerdeegje uit en pas het samen met het bakpapiertje in een ovenschotel. Snijd de rand van het deeg en bijhorend papier bij. Prik enkel gaatjes in het deeg en smeer de pesto over de bodem.  




Kluts dan de eieren los, samen met de room. Kruid met peper en zout en meng er de prei en kerstomaten onder. Giet dit in het bladerdeeg. Aan 1 kant verspreid je de kappertjes en aan de andere kant de vleesballetjes. Bedek met de basilicumblaadjes en de Parmezaanse plakje. Maak ten slotte een verdeling met een restje bladerdeeg zodat de balletjes en kappertjes op hun plaats blijven liggen. Welke kant vind jij de aantrekkelijkste?   




Zet de taart ongeveer 25 minuten in de voorverwarmde oven. Haal de schotel er daarna uit en laat eventjes rusten.




Serveer met wat veldsla, met balsamico en olijfolie.


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen