donderdag 30 december 2010

Pestoflapjes

Onlangs had ik een pakje brickdeeg gekocht met de bedoeling er zelf groenteloempia's mee te maken. Dat is er uiteindelijk niet van gekomen. Het werd in plaats daarvan een zuiders hapje dat heel snel klaar is. Deze samosastijl pestoflapjes zijn misschien een leuke feesttip voor oudejaar? Heb je trouwens nog gegrilde courgetteplakjes over, dan moet je deze zeker eens uitproberen als boterhambeleg, met wat verse kaas en eventueel wat pesto.

Dit heb je nodig voor 8 kleine of 4 grote flapjes:
  • 4 ronde vellen brickdeeg 
  • 1 kleine courgette
  • 1 bol mozzarella, in plakjes van een kleine cm
  • 4 eetlepels rode pesto
  • Olijfolie
  • Peper & zout van de molen

Zo maak je de flapjes:
Was de courgette en verwijder de steel. Snijd in plakjes van een kleine cm dik. Dep deze goed droog met keukenpapier. Zet dan een (grill-)pan op het vuur met een flinke scheut olijfolie op een hoog vuur. Bak hierin de courgetteschijven enkele minuten langs beide kanten. Laat ze eventueel wat uitlekken op keukenpapier en kruid met peper & zout van de molen. Je zal de courgette waarschijnlijk in 2 à 3 keer moeten grillen, tenzij je een reuzepan (of een minicourgette) gebruikt. Doe na elke portie courgette opnieuw voldoende olijfolie in de pan alvorens je verder grillt. Dit werkje kan je trouwens gemakkelijk op voorhand doen.


Verwarm dan de oven voor op 180° C. Snijd de brickvellen in 2 als je gaat voor kleine hapjes. Wil je grotere flapjes, al voorgerechtje bijvoorbeeld, dan kan je ze loempiagewijs oprollen, zie onderaan bij de tip! Leg de vulling als volgt op de brickvellen: plakje courgette, plakje mozzarella, 1/2 eetlepel pesto, plakje courgette. Vouw dan het vel dicht in een driehoek zoals hieronder gedemonstreerd! Deze techniek staat ook uitgelegd op de verpakking van het brickdeeg dat ik gebruikte, van bij Colruyt in de koelruimte.


Leg alle flapjes op een bakplaat met bakpapier en bak ze gedurende ongeveer 7 minuten goudbruin in de oven. De mozzarella is dan mooi gesmolten, heerlijk is dat! Een sausje hoefde er voor mij niet bij, maar bij dit courgettesausje zou het misschien wel passen.Tip: geen fan van courgette, zoals de V.V. bijvoorbeeld, dan kan het ook met tomaat (roma) en eventueel wat verse basilicum, caprese style, of met tomatensaus als er geen lekkere tomaten meer te koop zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten