zondag 9 januari 2011

2 x Uiensoep

De afgelopen weken heb ik 2 keer "ajuinsoep" gemaakt, 2 keer op een totaal andere manier. Niets zo lekker en eenvoudig op een winterse avond. Hierbij de 2 receptjes:


Ajuinsoep met cheddartoastjes




Dit heb je nodig voor 6 grote porties:
  • 2 sjalotten
  • 2 rode uien
  • 5-tal gewone uien
  • 2 stengels groene selder
  • 1 aardappel
  • 3 groentenbouillonblokjes in 2,5 liter water
  • 1 geroosterde bruine boterham
  • 1 handjevol cheddar, in fijne reepjes (dunschiller)
  • Peper van de molen
  • Olijfolie


Zo maak je ze:
Maak alle groenten schoon en snijd in grove stukken. Zet een grote soepkom op een hoog vuur met een flinke scheut olijfolie. Stoof hier alle groenten (de uien eerst) in, maar laat ze niet bruin worden. Voeg dan de groentenbouillon toe en laat een half uur op een lager vuur verder pruttelen. Zet intussen de grill aan en beleg de boterham met de cheddar. Zet deze op een bakplaat onder de grill tot de kaas gesmolten is en de boterham lekker knapperig is.




Mix dan de soep glad en kruid met verse peper van de molen. Zout hoefde voor mij niet meer door de bouillonblokjes. Snijd de kaastoast in vierkantje (of andere vormpjes) en leg ze vlak voor je serveert bij de soep!






Heldere ajuinsoep met erwtjes



Dit heb je nodig voor 4 porties:
  • 3 grote uien
  • 1 grote rode ui
  • 1 kopje diepvrieserwten
  • 2 groentenbouillonblokjes in 1,5 liter water
  • 2 laurierbladen
  • Olijfolie / boter
  • Peper van de molen


Zo maak je ze:
Maak de uien schoon en snijd ze in dunne, halve ringetjes. Zet een grote antikleefpan of wok op een hoog vuur en stoof er de uien in met olijfolie of boter. Voor 1 keer mogen de uien wel mooi bruinen voor in de soep. Sterker nog, het moet! Wanneer ze mooi goudbruin zijn, voeg je de groentenbouillon en laurierblaadjes toe. Laat zo een klein half uurtje pruttelen. Voeg na 20 minuten de diepvrieserwtjes toe, zodat deze nog een 10-tal kunnen mee garen.




Verwijder daarna de laurierbladen en serveer zo! Dit kan eventueel met wat geraspte kaas of zelfs met kaastoastjes, zoals hierboven!


4 opmerkingen:

  1. Ajuinsoep is zoveel lekkerder als ze niet gemixt wordt! Weet je tenminste wat je eet enzo, en bovendien houd ik wel van uisliertjes :).

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heb dit soepke vandaag klaargemaakt.Zo simpel,maar toch ne keer iets anders met die erwtjes, maar vooral lekker!

    BeantwoordenVerwijderen