zondag 16 januari 2011

Couscoustorentje met spruitjes

Nog meer spruitjes! De combinatie met wortel, ui en honing viel zo goed mee, dat ik met de rest van de spruitjes van deze Winterse Puree Parmentier nog iets anders probeerde, met couscous deze keer. Spruitjes zullen wel niet tot de typische Noord-Afrikaanse keuken behoren, maar ik vond het lekker bij de couscous. Het oogde zelfs nog mooi en feestelijk. Als ik mijn serveerring maar eens kan bovenhalen, nietwaar!


Dit heb je nodig voor 1 portie als hoofdgerecht:
  • 200 à 250 g spruitjes
  • 1 wortel
  • 1 rode ui / sjalot
  • 60 g couscous (ongekookt)
  • 4 eetlepels light (soja-)room
  • 1 eetlepel honing
  • 2 eetlepels rozijnen
  • 1 koffielepel sesamzaadjes
  • Olijfolie
  • 1/2 koffielepel boter/margarine
  • Nootmuskaat, peper & zout van de molen

Zo maak je het:
Maak de ui, wortel en spruitjes schoon. Hak de ui fijn, snijd de wortel in blokjes en de spruitjes in vieren. Zet een pan met scheut olijfolie op het vuur en fruit eerst de ui, voeg dan de wortelblokjes en spruitjes toe. Laat een kwartier stoven terwijl je af en toe omschept. Bereid ondertussen de couscous volgens de instructies op de verpakking, voeg een beetje boter/margarine toe en zet even opzij. Kruid dan de groenten met peper, zout en nootmuskaat en voeg de honing toe. Als je de rozijnen graag wat zachter hebt, dan kan je deze nu toevoegen. Doe er ten slotte de (soja-)room bij en laat nog een minuutje of 2 op het vuur staan. 


Neem dan een serveerring en doe er eerst de couscous in. Druk goed aan. Doe er dan de spruitjesmengeling op en druk lichtjes aan. Verwijder de serveerring en werk af met de rozijnen als je ze nog niet had gebruikt, ik heb ze liever knapperig en on top! Strooi er de sesamzaadjes over. Als je tijd hebt, kan je deze zaadjes eerst even in een droge pan roosteren.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten