dinsdag 19 november 2013

Appelcake van speltbloem met maple syrup

Ik wou deze gezonde appelcake nog eens maken met mijn nieuwe favoriete bloem, licht volkoren speltbloem van Bio-Time (bij Bioplanet). Maar er was geen yoghurt en honing meer in huis, dus paste ik het receptje ook een beetje aan. En ik moet toegeven: met een nog lekkerder resultaat!

Dit heb je nodig:
  • 250g (licht volkoren) speltbloem
  • 8g bakpoeder (1/2 zakje)
  • 3 eieren
  • 100g bruine suiker
  • 100g boter, gesmolten
  • 5 eetlepels maple syrup (esdoornsiroop)
  • 250g geraspte appel (+/- 3 appels)
  • 1 koffielepel vanille-extract
  • 1 snuifje kaneel
  • Extra: Wat amandelschaafsel
Zo maak je het:
Verwarm je oven voor op 180° C. 




1. Klop de eieren samen met de suiker tot een schuimige massa. Meng er daarna de gesmolten boter onder.

2. Meng de maple syrup en het vanille-extract onder de geraspte appel.

3. Meng de kaneel en het bakpoeder onder de speltbloem.

Mix dan mengsel 1 onder mengsel 3, voorzicht met elektrische mixer (of K van KitchenAid). Meng hier dan daarna mengsel 2 onder met een spatel. Doe het beslag in een ingevette of met bakpapier beklede cakevorm en zet ongeveer 45 minuten in de oven. Prik voor de zekerheid eens met een satéstokje om te kijken of de cake goed gebakken is.


maandag 11 november 2013

Gevulde pastaschelpen met pompoen & ricotta

Al veel gevulde pastaschelpen gezien, maar nog nooit zelf gemaakt. Ik zag ze een tijdje geleden toevallig staan in de supermarkt, nam ze mee en begon eraan. De vulling werd er ook eentje met pompoen, voor de verandering.

Dit heb je nodig voor 2 hoofdgerechten of 4 voorgerechten:
  • 200g pastaschelpen
  • 500g tomatenpassata (1 brick)
  • 750g pompoen (in blokjes)
  • 250g ricotta (1 potje)
  • 25g Parmezaanse kaas
  • 4 kleine sjalotten
  • 1 klein teentje look
  • Enkele takjes verse rozemarijn en thijm
  • Olijfolie
  • Verse gemalen peper, zout & nootmuskaat
  • Oregano
  • Ongeveer 2 eetlepels pijnboompitten
Zo maak je het:
Verwarm je oven alvast voor op een flinke 200° C. Doe de pompoenblokjes samen met 2 van de 4 sjalotten grof gehakt in een grote ovenschotel. Doe er ook de rozemarijn en thijm bij en sprenkel er wat olijfolie over. Zet een klein uurtje in de oven de pompoen mooi geroosterd & gaar is. (niet aangebrand!)

Kook ondertussen de pastaschelpen in gezouten water, maar voor slechts 2/3 van de aangegeven kooktijd op de verpakking. Spoel ze daarna met koud water en zet opzij.

Maak dan een lekker tomatensausje met olijfolie, de 2 overgebleven sjalotten, het teentje look, de passata, afgekruid met peper, zout & oregano, en eventueel een snuifje rietsuiker. Laat op zacht vuurtje rustig verder pruttelen.

Wanneer de  pompoen in de ovenschotel klaar is, verwijder je de kruidentakjes en plet je de rest met een pureestamper. Roer er dan voorzichtig de ricotta onder en kruid met peper, zout en nootmuskaat. (Als je ricotta te veel bewerkt, wordt dat soms te lopend, niet de bedoeling!). 


Zet je oven maar terug op 200° C. Neem een ovenschotel (of 2 zoals ik), bedek de bodem met de tomatensaus. Vul de pastaschelpen met de pompoenricottavulling en zet ze in de saus. Strooi er de Parmezaanse kaas over en zet in de oven voor 30 minuten ongeveer. Na 20 minuten strooi je er nog de pijnboompitten over en schakel je eventueel over op grillfunctie voor de laatste 10 minuutjes.

Dit vraagt wel wat keukenarbeid en -tijd, maar is ab-so-luut de moeite waard! Laat het smaken.


Tip: Misschien ook leuk om zo 1 gevulde schelp als hapje te serveren, nu de feestdagen er toch bijna aankomen?

maandag 4 november 2013

De perfecte pompoensoep

Na de ultieme pompoensoep en elvendertig andere pompoensoeprecepten hier en elders, hier nog 2 nieuwe. Vorig jaar was het vooral een combinatie van pompoen en curry troef hier thuis. Dit jaar is het meer met paprika te doen.



Dit heb je nodig voor een grote kom soep:
  • 1 ui
  • 1 rode ui
  • 1 prei
  • 1 rode paprika (geschild)
  • 2 stengels bleekselder
  • 1 wortel
  • 500g pompoen in blokjes
  • olijfolie
  • 2 à 3 groentebouillonblokjes in 1,2 liter water
  • peper (en zout, afhankelijk van je bouillon)
  • 1 koffielepel rietsuiker
Zo maak je het:
Maak alle groenten schoon en hak grof. Zet een stoofpot op het vuur en verwarm de olijfolie. Fruit eerst de ui, voeg daarna de wortel en selder toe en laat mee bakken. Daarna is het de beurt aan de paprika en daarna de prei. Als laatste voeg je de pompoenblokjes toe en laat je alles nog even bakken. Overgiet dan met de (kokende) groentebouillon. Zet vuur wat lager en laat een klein half uurtje sudderen. Werk af met een beetje peper, suiker en mix glad. Simpele kost, dat smaakt!



En kort daarna maakte ik ze nog eens, weer ietsje anders:
  • 1 kleine ui
  • 1 kleine rode ui
  • 1 prei
  • 1 gele paprika
  • 1 wortel
  • 700g pompoen
  • 2 tomaten, ontveld en ontpit
  • 1 teentje look, of een kneepje look pasta
  • olijfolie
  • 2 à 3 groentebouillonblokjes in 1,5 liter water
  • peper (en zout)
  • 1 koffielepel honing
Zo maak je het:
Zelfde principe als hierboven. Laat alleen de look(-pasta) meebakken met de ui en voeg de verse tomaten, in blokjes, toe ongeveer 5 minuten voor einde kooktijd.

woensdag 30 oktober 2013

Lasagna met vegetarisch gehakt

Een tijdje geleden was er een etentje hier thuis om m'n nieuwe KitchenAid pasta-accessoire eens te showen! Wat is dat een geweldig ding trouwens. De beste pasta ooit, met de pastabloem van De Cecco en kakelverse eitjes van onze kippen. De KitchenAid maakt het deeg supersnel. Alleen nog een minuutje met de hand kneden en even laten rusten in de koelkast. Daarna kan je heel snel pastavellen maken en daarna eventueel tagliatelle of spaghetti. Dat allemaal terwijl je beide handen vrij hebt en dus niet moet aan een molentje draaien. Kijk zelf maar.

Maar goed, het etentje. Ik maakte lasagna. Da's makkelijk op voorhand klaar te maken en hoef je dan 's avonds alleen nog in de oven te duwen. En dan nog een snel slaatje en stuk knapperige ciabatta erbij en Bob's your uncle! Ik mocht een schaaltje Rul Gehackt van De Vegetarisch Slager testen en gebruikte het voor de lasagne. Eerlijk gezegd eet ik liever groentelasagna, maar ik was positief verrast door dit gehakt. Het is echt wel lekker en paste heel goed in de lasagne. Zelfs de vleeseters aan tafel vonden het ok! Dat zegt veel ;) 

Dit heb je nodig voor 2 à 3 personen:
  • 2 eieren
  • 200g semola rimacinata (pastabloem)
  • Ruime portie tomatensaus
    • olijfolie
    • 1 ui
    • 1 teentje look
    • 1 paprika
    • 1 wortel
    • 1 blik tomatenstukjes
    • 1 pakje tomatenpassata
    • organo
    • peper & zout
    • 1 snuifje suiker
  • Ruime portie bechamelsaus
    • 50g boter
    • 50g bloem (gewone)
    • 500ml melk
    • peper, zout, nootmuskaat
  • 1 courgette
  • 1 bolletje mozzarella
  • 3 eetlepels gemalen Parmezaanse kaas
  • 1 schaaltje Rul Gehackt van de Vegetarische Slager (bij Delhaize)
  • Peper & zout

Zo maak je het:
Maak vers pastadeeg van de pastabloem en 2 eitjes. Laat rusten in wat folie in de koelkast en maak er daarna pastavellen van. Kook de pastavellen 1 minuut in gezouten water en laat ze dan uitlekken op een propere keukenhanddoek.



Maak dan de tomatensaus en bechamel. Dat hoef ik hier allicht niet uit te leggen!

Dan is het tijd om de laagjes op te bouwen in een ovenschaal, te beginnen op de bodem:
1. Laagje tomatensaus
2. Pastavel
3. Rul gehackt
4. Tomatensaus + bechamel
5. Dunne plakjes courgette, peper en zout
6. Pastavel 
7. Rul gehackt
8. Tomatensaus + bechamel
9. Pastavel
10. Bechamel
11. Dunne plakjes courgette, peper en zout
12. Mozzarella in blokjes
13. Gemalen Parmezaanse kaas



Zet de lasagna ongeveer 30 minuutjes in een voorverwarmde oven op 200°C. Laat daarna een 5-tal minuten rusten en serveer. Smakelijk. 


dinsdag 22 oktober 2013

Lauwe aardappelsalade met haloumi

De traditionele aardappel - groente - "vlees" combinatie is niet zo mijn ding. Het kan al eens smaken met een lekkere groenteburger als "vlees", maar erg inspirerend vind ik het toch niet. Daarom probeerde ik eens iets anders toen mijn tafelgenoot zin had in de heilige, culinaire drievuldigheid op z'n bord. Het werd voor mij een 1-pansgerechtje met aardappel, groentjes en gebakken plakjes haloumi. Dit is zo eenvoudig en staat zeker binnenkort nog eens op het weekmenu.

Dit heb je nodig voor 1 persoon:
  • 3 à 4 middelmatige aardappelen, gekookt en in kwartjes gesneden
  • 1/2 gele paprika, in reepjes
  • 1 kleine courgette, zaadlijsten verwijderd en in boogjes
  • 1 kleine rode ui, in dunne plakjes
  • 1 à 2 eetlepels pijnboompitten
  • 1 takje rozemarijn
  • 10-tal basilicumblaadjes
  • 1/2 limoentje
  • 100g haloumi, in plakjes (bij Delhaize)
  • Olijfolie
  • Peper & zout van de molen

Zo maak je het:
Laat een flinke eetlepel olijfolie heet worden in een pan en doe er de blaadjes van het takje rozemarijn bij. Laat er dan eerst de ui in fruiten en voeg daarna de paprika en courgette toe. Laat even bakken en doe er dan de aardappelstukjes en pijnboompitjes bij. Laat bakken tot alles mooi goudgeel gebakken is. Kruid af met voldoende peper en zout en schik de inhoud van je pan alvast op een bord en knijp er een half limoentje over uit. 

Zet je pan daarna opnieuw op het vuur met een scheutje olijfolie. Bak er de plakjes haloumi enkel minuutjes langs elke kant goudbruin in. Schik de plakjes op de intussen iets afgekoelde aardappelsalade en werk af met wat gescheurde blaadjes basilicum. Smakelijk!