maandag 20 januari 2014

Bloemkoolrijstburgers met gepimpte aardappelpuree

Hier nog een receptje uit 2013. Het was toen eens nodig om de koelkast leeg te eten. Er lag nog 1/3 bloemkool, een restje rijst en enkele wortelen. En ook de aardappelen begonnen hier en daar een scheutje te krijgen. Voor de burgers haalde ik m'n mosterd hier. Ik gebruikte wel rijst i.p.v. quinoa en koos voor andere kruiden. Voor de aardappelpuree wou ik eens niet met de klassieke combinatie van melk en boter werken, maar zocht ik iets anders om het lekker smeuïg te houden. En daar stond nog een klein blikje kokosmelk in m'n kast te blinken. Kon wel werken, dacht ik. En of! Zeker in combinatie met de erwtjes en worteltjes en de goed gekruide burgers. 

Dit heb je nodig voor 4 porties bloemkoolrijstburgers:
  • 350g bloemkool, in roosjes, gaar gekookt/gestoomd
  • 1 blik witte bonen van 400g (265g uitgelekt)
  • 200g rijst, gekookt/gestoomd
  • 2 eetlepels amandelschaafsel
  • 2 eetlepels paneermeel
  • 2 sjalotten, fijngehakt
  • Olijfolie
  • Kruidenzout
  • Gedroogde bieslook
  • Paprikapoeder
  • Currypoeder
  • Kurkuma
  • Of andere kruiden

Dit heb je nodig voor 2 porties aardappelpuree:
  • 500g aardappelen
  • 2 worteltjes
  • 1 klein kopje erwtjes (diepvries, ontdooid)
  • 150 ml kokosmelk
  • Peper, zout, nootmuskaat (vers gemalen)

Zo maak je het:
Schil de aardappelen en zet ze onder in gezouten water op een middelhoog vuur. De laatste 10 minuten kooktijd, gooi je er de worteltjes, in blokjes gesneden, bij.

Fruit de fijngehakte sjalotjes in olijfolie. Doe de bloemkool, witte bonen, rijst en amandelschaafsel in je keukenrobot. Hak fijn tot een gehaktachtig mengsel. Meng er ten slotte het paneermeel, de sjalotten en de bieslook onder en kruid flink met kruidenzout en de andere kruiden naar smaak. Proef of de kruiding goed zit en laat het mengsel afkoelen en opstijven in de koelkast.

Maak er daarna burgertjes van en bak ze in olijfolie langs beide kanten enkele minuten goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier.

Giet de aardappelen en wortelen af en doe er meteen de kokosmelk bij en stamp fijn. Kruid met voldoende peper, zout en nootmuskaat en meng er voorzichtig de erwtjes onder zodat ze kunnen nog een beetje kunnen 'garen' in de puree. Serveer!


Heb je nog wat "gehakt" over zoals ik, dan kan je er de volgende dag ook balletjes van rollen en op de zelfde manier bakken. Ik at de balletjes met tricolore pasta met gewokte groentjes (sjalot, courgette, paprika en kerstomaatjes met zout, paprika- en currypoeder in wat olijfolie). Ook een toppertje!

zaterdag 11 januari 2014

Speltdonuts met ricotta

Het nieuwe jaar is al niet meer zo spiksplinternieuw. Alsnog mijn allerbeste wensen voor al wie hier eens komt rondneuzen. Een 2014 vol liefde, geluk en vooral een goeie gezondheid!

Ook hoog tijd om hier nog eens iets te sharen. Mijn nieuwste keukenaccessoire dat ik voor Kerst cadeau kreeg bijvoorbeeld: een donut bakvorm! Ik zocht er al een tijdje naar, want ik eet wel eens graag een donut. Maar echt gezond kan je de orginele, meestal gefrituurde, exemplaren nauwelijks noemen. Mocht er een donutzaak als deze in mijn stad zijn, dat zou niet goed komen. We passeerden er afgelopen zomer, wat een assortiment... (Er waren zelfs vegan donuts, only in Portland, OR...) De Old Fashioned Donuts zijn mijn favoriete, met chocolate frosting please.

Maar goed, thuis willen we het wat gezonder houden. Dus ging ik op zoek naar een gezonder recept, om in mijn nieuwe bakvorm te bakken. En dat vond ik ook hier, met ricotta dan nog wel. En zonder boter. Blueberries waren niet echt in het seizoen en het glazuur verving ik door... chocolade. Nog een paar kleine aanpassingen (speltbloem, rietsuiker) later en ik kreeg onderstaand resultaat. Die schattige donuts werden hier thuis heel erg gesmaakt. The magic really is in the hole!

Dit heb je nodig voor 15-tal kleine donuts:
  • 1,5 cups volkoren speltbloem (ik gebruik deze)
  • 0,5 rietsuiker
  • 1 potje ricotta (250g)
  • 0,75 cup melk
  • 2 eieren
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 0,5 theelepel zout
  • een beetje neutrale olie om bakvorm in te smeren
  • 50-75g pure chocolade of een glazuur naar keuze

Zo maak je het:
Ik maakte het beslag met de KitchenAid, maar dat kan net zo goed met een elektrische handmixer of met een garde en je biceps. 
Verwarm eerst de oven voor op 180° C. Klop de eieren samen met de rietsuiker en het vanille-extract tot een schuimige massa. Meng de bloem samen met het zout en het bakpoeder en meng geleidelijk onder het ei-suikermengsel, samen met de melk. Voeg ten slotte de ricotta toe en meng aan een lagere snelheid. 

Vet de bakvorm in met wat olie en vul de vormpjes voor 2/3 met het beslag, zeker niet tot de rand, of je houdt geen magic hole over in het midden! Bak de donuts ongeveer 12 minuten goudgeel. Laat ze afkoelen op een rooster.



Smelt dan de chocolade en geef de donuts een laagje chocolade met behulp van een siliconen borsteltje of iets dergelijks. Laat opstijven. Enjoy!

 

Heb je geen donut bakvorm, geen nood. Ik had nog wat beslag over en bakte het in muffinvormpjes. Dat ging net zo goed. Bak ze dan wel iets langer, een kwartiertje ofzo. Smeer er ook wat gesmolten chocolade over of snijd middendoor en doe er een lepeltje confituur tussen? Go nuts!




dinsdag 19 november 2013

Appelcake van speltbloem met maple syrup

Ik wou deze gezonde appelcake nog eens maken met mijn nieuwe favoriete bloem, licht volkoren speltbloem van Bio-Time (bij Bioplanet). Maar er was geen yoghurt en honing meer in huis, dus paste ik het receptje ook een beetje aan. En ik moet toegeven: met een nog lekkerder resultaat!

Dit heb je nodig:
  • 250g (licht volkoren) speltbloem
  • 8g bakpoeder (1/2 zakje)
  • 3 eieren
  • 100g bruine suiker
  • 100g boter, gesmolten
  • 5 eetlepels maple syrup (esdoornsiroop)
  • 250g geraspte appel (+/- 3 appels)
  • 1 koffielepel vanille-extract
  • 1 snuifje kaneel
  • Extra: Wat amandelschaafsel
Zo maak je het:
Verwarm je oven voor op 180° C. 




1. Klop de eieren samen met de suiker tot een schuimige massa. Meng er daarna de gesmolten boter onder.

2. Meng de maple syrup en het vanille-extract onder de geraspte appel.

3. Meng de kaneel en het bakpoeder onder de speltbloem.

Mix dan mengsel 1 onder mengsel 3, voorzicht met elektrische mixer (of K van KitchenAid). Meng hier dan daarna mengsel 2 onder met een spatel. Doe het beslag in een ingevette of met bakpapier beklede cakevorm en zet ongeveer 45 minuten in de oven. Prik voor de zekerheid eens met een satéstokje om te kijken of de cake goed gebakken is.


maandag 11 november 2013

Gevulde pastaschelpen met pompoen & ricotta

Al veel gevulde pastaschelpen gezien, maar nog nooit zelf gemaakt. Ik zag ze een tijdje geleden toevallig staan in de supermarkt, nam ze mee en begon eraan. De vulling werd er ook eentje met pompoen, voor de verandering.

Dit heb je nodig voor 2 hoofdgerechten of 4 voorgerechten:
  • 200g pastaschelpen
  • 500g tomatenpassata (1 brick)
  • 750g pompoen (in blokjes)
  • 250g ricotta (1 potje)
  • 25g Parmezaanse kaas
  • 4 kleine sjalotten
  • 1 klein teentje look
  • Enkele takjes verse rozemarijn en thijm
  • Olijfolie
  • Verse gemalen peper, zout & nootmuskaat
  • Oregano
  • Ongeveer 2 eetlepels pijnboompitten
Zo maak je het:
Verwarm je oven alvast voor op een flinke 200° C. Doe de pompoenblokjes samen met 2 van de 4 sjalotten grof gehakt in een grote ovenschotel. Doe er ook de rozemarijn en thijm bij en sprenkel er wat olijfolie over. Zet een klein uurtje in de oven de pompoen mooi geroosterd & gaar is. (niet aangebrand!)

Kook ondertussen de pastaschelpen in gezouten water, maar voor slechts 2/3 van de aangegeven kooktijd op de verpakking. Spoel ze daarna met koud water en zet opzij.

Maak dan een lekker tomatensausje met olijfolie, de 2 overgebleven sjalotten, het teentje look, de passata, afgekruid met peper, zout & oregano, en eventueel een snuifje rietsuiker. Laat op zacht vuurtje rustig verder pruttelen.

Wanneer de  pompoen in de ovenschotel klaar is, verwijder je de kruidentakjes en plet je de rest met een pureestamper. Roer er dan voorzichtig de ricotta onder en kruid met peper, zout en nootmuskaat. (Als je ricotta te veel bewerkt, wordt dat soms te lopend, niet de bedoeling!). 


Zet je oven maar terug op 200° C. Neem een ovenschotel (of 2 zoals ik), bedek de bodem met de tomatensaus. Vul de pastaschelpen met de pompoenricottavulling en zet ze in de saus. Strooi er de Parmezaanse kaas over en zet in de oven voor 30 minuten ongeveer. Na 20 minuten strooi je er nog de pijnboompitten over en schakel je eventueel over op grillfunctie voor de laatste 10 minuutjes.

Dit vraagt wel wat keukenarbeid en -tijd, maar is ab-so-luut de moeite waard! Laat het smaken.


Tip: Misschien ook leuk om zo 1 gevulde schelp als hapje te serveren, nu de feestdagen er toch bijna aankomen?

maandag 4 november 2013

De perfecte pompoensoep

Na de ultieme pompoensoep en elvendertig andere pompoensoeprecepten hier en elders, hier nog 2 nieuwe. Vorig jaar was het vooral een combinatie van pompoen en curry troef hier thuis. Dit jaar is het meer met paprika te doen.



Dit heb je nodig voor een grote kom soep:
  • 1 ui
  • 1 rode ui
  • 1 prei
  • 1 rode paprika (geschild)
  • 2 stengels bleekselder
  • 1 wortel
  • 500g pompoen in blokjes
  • olijfolie
  • 2 à 3 groentebouillonblokjes in 1,2 liter water
  • peper (en zout, afhankelijk van je bouillon)
  • 1 koffielepel rietsuiker
Zo maak je het:
Maak alle groenten schoon en hak grof. Zet een stoofpot op het vuur en verwarm de olijfolie. Fruit eerst de ui, voeg daarna de wortel en selder toe en laat mee bakken. Daarna is het de beurt aan de paprika en daarna de prei. Als laatste voeg je de pompoenblokjes toe en laat je alles nog even bakken. Overgiet dan met de (kokende) groentebouillon. Zet vuur wat lager en laat een klein half uurtje sudderen. Werk af met een beetje peper, suiker en mix glad. Simpele kost, dat smaakt!



En kort daarna maakte ik ze nog eens, weer ietsje anders:
  • 1 kleine ui
  • 1 kleine rode ui
  • 1 prei
  • 1 gele paprika
  • 1 wortel
  • 700g pompoen
  • 2 tomaten, ontveld en ontpit
  • 1 teentje look, of een kneepje look pasta
  • olijfolie
  • 2 à 3 groentebouillonblokjes in 1,5 liter water
  • peper (en zout)
  • 1 koffielepel honing
Zo maak je het:
Zelfde principe als hierboven. Laat alleen de look(-pasta) meebakken met de ui en voeg de verse tomaten, in blokjes, toe ongeveer 5 minuten voor einde kooktijd.