zondag 26 september 2010

Erwtenpestopasta

In het kookboek "Superlekker en nog gezond ook" van Liselotte Forslin (danku Mama) zag ik het receptje voor Pasta met erwtenpesto. Zag er wel superlekker en gezond uit met amandelen in plaats van pijnboompitten zoals in de originele pesto genovese, maar ik gaf er toch mijn eigen twist aan. Ik liet zelfs de Parmezaanse kaas weg uit het recept, de erwtenpesto is zo al smaakvol genoeg. Op de foto's zie je ook dat ik zeer fijne pasta heb gebruikt (Capelli d'angelo van De Cecco), maar eigenlijk zou het beter passen bij gewone spaghetti of penne bijvoorbeeld. Die dikkere soorten pasta kan je beter mengen met de pesto.

Dit heb je dit nodig voor 2 grote porties of 4 voorgerechtjes:
  • 200 à 250 g pasta
  • 300 g verse of diepvries erwten
  • 2 à 3 sjalotten
  • 1 liter groentenbouillon (of 1 groentenbouillonblokje opgelost in 1 liter kokend water)
  • 5 eetlepels amandelschilfers
  • 1 plantje basilicum
  • Olijfolie
  • Versgemalen zwarte peper

Zo maak je het:
Kook de pasta beetgaar volgens de instructies op de verpakking. Pluk het basilicumplantje kaal en was de blaadjes. Snijd de sjalotten grof en fruit ze in olijfolie, zet opzij. Breng de groentenbouillon aan de kook en kook er de erwten ongeveer 5 minuten gaar. Giet af, maar vang de groentenbouillon op. Je hebt deze nog nodig. Zet dan een antikleefpan op een middelmatig vuur en rooster hierin de amandelschilfers goudbruin. Blijf hier wel bij de les en schud ze goed door elkaar, ze branden namelijk heel snel aan! Mijn eerste poging belandde zwartgeblakerd in de vuilnisbak... :) 



Houd een eetlepel geroosterde amandelschilfers apart en doe de rest in de keukenrobot of blender. Voeg de sjalotten, basilicum, erwten toe samen met 2 à 3 eetlepels olijfolie een een scheutje groentenbouillon erbij. Mix, hak of blend alles goed fijn. 



Voeg wat bouillon en/of olijfolie toe als de pesto wat te dik is. Proef of er nog zout bij moet en kruid bij met verse peper. Meng de pasta met de pesto. Serveer warm en werk af met wat amandelschilfers en een zongedroogd tomaatje.

 
Tip: Je kan deze pesto ook als bijgerechtje serveren.

4 opmerkingen:

  1. Hoi Annelore, ziet er lekker uit! Leuke blog, trouwens, met al die veggiegerechtjes, ik ga die 'vleesbroodjes' ook zeker eens proberen :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Merci :)
    Ja de 'vleesbroodjes' zijn echt wel lekker, al zeg ik het zelf van mijn eigen probeersel... ;) Heb er gisteren nog eentje uit de diepvries opgewarmd en ze blijven lekker lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Annelore,

    Bedankt voor je berichtje op mijn blog en je compliment :-) Weet je wat ook heel lekker is met pompoen? De zoetzure pompoen van Jamie Oliver, uit het boek Kook met Jamie. En voor jouw V.V. is er een ander heel lekker recept: http://www.ah.nl/recepten/recept?id=453426&rq=pompoen (gevulde pompoen met stoofvlees).

    Smakelijk :-)

    Groetjes,

    Marèse (Marèsalicious)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Laatst op zoek naar een recept met kikkererwten en kwam ik hier uit. Zeer smaakvol na het zelf ook gemaakt te hebben. Bedankt voor het recept!

    BeantwoordenVerwijderen