maandag 20 september 2010

Ziti al Forno

Wie ooit de geweldige reeks The Sopranos gevolgd heeft, zal deze overheerlijke pastaschotel van Carmela wel al eens bij de rekwisieten hebben zien staan. Recht uit de oven, geserveerd met een lekker slaatje, een knapperige ciabatta en een lekker glas Italiaanse rode wijn... Het zijn zalig goeie acteurs in de reeks, maar volgens mij hebben ze toch maar weinig acteertalent nodig bij de zitiscènes. 

Het originele recept vind je in The Sopranos Family Cookbook. Hierin gebruiken ze hun famous "Sunday Gravy", maar deze tomaten-vleessaus is niet aan mij besteed. Ik ging voor een veggie versie met mijn "Saturday Veggie Gravy" en broccoli. Tony S. zou er volgens mij trouwens heel wat fitter uitzien, mocht hij wat minder "gekapt" van de Satriale's Pork Store eten, maar goed we gaan hier dus niet de vegetarische profeet uithangen! Wil je liever een veggie zitischotel die wat beter aansluit bij het originele recept, gebruik dan vegetarische balletjes in plaats van broccoli. Die van "Dunaldi" zijn er bijvoorbeeld erg geschikt voor.

Hieronder vind je het recept voor 1 veggie zitischotel en een 1 meaty "ziti with meatballs", voor de liefhebbers. Verder ben je wel even bezig met dit gerecht, of je nu voor 1 versie of voor de 2 gaat. Als je de zelfgemaakte tomatensaus niet ziet zitten, dan kan je bijvoorbeeld ook goeie potjessaus gebruiken. 

Dit heb je nodig voor de saus:
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 liter tomatenpassata
  • 2 grote uien
  • 1 teentje look, optioneel
  • 2 middelgrote wortelen
  • 1 stengel selder
  • 1 koffielepel oregano
  • 1/2 koffielepel rozemarijn
  • Een snuifje cayennepeper, pili pili of iets anders pikant!
  • Vers gemalen peper & zout
  • 1 eetlepel suiker
  • Olijfolie
Voor de ziti:
  • 400 g ziti, dit is rechte, dikke buisjespasta. Penne or rigatoni will do the trick also!
  • 1 bolletje mozzarella
  • 1 potje ricotta
  • 50 g vers geraspte Parmigiano Reggiano of Grana Padano + wat extra
  • 100 g andere geraspte kaas, om te gratineren, bijvoorbeeld Emmentaler 
 Voor de veggie:
  • 1/2 broccoli of 1 schaaltje vegetarische balletjes
  • 2 sjalotten
Voor de meaty:
  • 1/2 kg gehakt
  • 2 koffielepels Italiaanse kruiden
  • Vers gemalen nootmuskaat
  • 1 ei
  • 2 eetlepels paneermeel (of broodkruim)
Zo maak je het:
Snijd de uien, wortelen en selder in kleine blokjes, het teentje look nog fijner.  Zet een grote wok of antikleefkookpot op een hoog vuur en doe er een hele flinke scheut olijfolie in. Fruit hierin de ui en de look, voeg daarna de wortel en selder en laat goed stoven, niet aanbranden! Voeg daarna de tomatenpuree toe en laat even mee bakken. Doe dan de oregano en de rozemarijn erbij en kruid flink met peper & zout. Voeg hier een half glaasje water aan toe en de tomatenpassata. Roer goed en laat dit een half uur op een lager vuur pruttelen terwijl je af en toe blijft roeren. Laat daarna enkele minuten afkoelen en ga er vervolgens met de staafmixer doorheen. Proef dan. Vaak is de saus nu nog wat zuur, dit gebeurt wel vaker als je passata gebruikt. Doe er dan een eetlepel suiker bij en zet nog een minuutje of 5 terug op het vuur. Klaar!

Terwijl de saus staat te pruttelen zet je alvast een ruime hoeveelheid gezouten water op een vuur en kook je de ziti volgens de instructies op de verpakking al dente. Giet ze daarna af. Rasp ook alvast de Parmezaanse kaas en snijd het bolletje mozzarella in kleine blokjes. Klaar!

Maak de broccoli schoon en snijd in kleine roosjes. Maak ook de sjalotten schoon en snijd ze fijn. Zet een antikleefpan op het vuur en doe er een bodempje water in. Laat hierin de broccoli even stomen. Wanneer het water volledig verdampt is, doe je er meteen een flinke scheut olijfolie bij en vervolgens de sjaloten. Laat dit zeker 10 minuten stoven en kruid met Italiaanse kruiden, peper en zout, naar smaak. Klaar!

Doe het gehakt in een mengkom en voeg het ei, het paneermeel, 2 eetlepels Parmezaanse kaas en de Italiaanse kruiden toe. Kruid bij met peper, zout en nootmuskaat. Kneden die handel! Rol er balletje van ongeveer 3 cm diameter mee. Bak ze bruin in een pan met olijfolie. Klaar!

Nu komt de samenstelling. Verwarm de oven alvast voor op 180° C. Doe de helft van de ziti bij de broccoli en de andere helft bij de meatballs. Meng goed zodat de pasta de smaak van respectievelijk de broccoli en het vlees opneemt. 



Neem dan 2 ovenschotels en doe in de veggie schotel de helft van het broccoli-ziti mengsel en in de meaty schotel ook de helft van de ziti-meatballs. Stooi hierover telkens 1/4 van de Parmezaanse kaas en de mozzarella.



Verspreid vervolgens in elke schotel 1/4 van de ricotta en dek af met 1/4 van de tomatensaus per schotel. Herhaal dit proces zodat alle ingrediënten op zijn. Verdeel als finishing touch de Emmentaler over de 2 ovenschotels en schuif deze in de oven voor ongeveer 40 minuten. Je kan op het eind ook even de grill even aanzetten, mocht er nog geen goudbruin korstje zijn. Haal de schotels dan uit de oven en laat even rusten. Buon appetito!

3 opmerkingen:

  1. Zou Jeroen Meus mijn blog volgen?! Wel een volledig ander, meaty recept!
    http://www.een.be/programmas/dagelijkse-kost/recepten/penne-al-forno-met-gehaktballen-en-mozarella

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Is een pond gehakt op 200 gram zitti niet een beetje erg veel? Of is het pond gehakt gebaseerd op een zitti schotel met alleen gehakt?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wij voorzien meestal 250g gehakt per persoon bij pasta's (en 100g ongekookte pasta/persoon), maar als je liever wat minder vlees gebruikt, dat kan ik alleen toejuichen ;)

    BeantwoordenVerwijderen