Dit heb je nodig voor 4 personen:
- 1 bloemkool
- 2 middelgrote uien
- 1 groentenbouillonblokje
- Ongeveer 10 takjes thijm (eventueel in een tuiltje gebonden) + 5-tal extra
- 2 blaadjes laurier
- 1/2 koffielepel gedroogde rozemarijn (of enkele takjes verse)
- 1/2 koffielepel gedroogde oregano (of enkele takjes verse)
- 3 eetlepels olijfolie
- Peper & zout van de molen
- 3 dikke sneden (oud) bruin brood
- 1/2 koffielepel fijngestampte, gedroogde chilipepers
- Verse bieslook
Maak de uien schoon en snijd ze grof. Was ook de bloemkool en snijd in roosjes. Zet een soepkom op een middelmatig vuur met 1 eetlepel olijfolie. Stoof hierin de uien en voeg de bloemkool, thijm en laurier toe en kruid met peper en zout van de molen. De groenten mogen zeker niet bruin worden. Doe er daarna het bouillonblokje opgelost in 2 liter heet water bij. Laat ongeveer een half uur doorkoken.
Snijd ondertussen het brood in dobbelstenen en haal de blaadjes van de resterende, verse takjes thijm. Zet een antikleefpan op het vuur met 2 eetlepels olijfolie. Wanneer deze heet is, doe je er de chilivlokjes en de thijmblaadjes in. Opgepast, deze laatste kunnen nogal spatten! Doe er dan meteen de dobbelsteentjes brood in en schep af en toe om totdat ze goudbruin zijn. Kruid met peper & zout. Doe ze in een kommetje apart en snipper er dan verse bieslook bij. Wat fijngehakte look bij de chilivlokken en thijm zou ook wel smaken, denk ik nu...
Haal de soep vervolgens van het vuur en vis er de takjes thijm en de laurierblaadjes terug uit. Mix ze glad en proef of ze eventueel nog wat bijgekruid moet worden. Serveer hot met de spicy korstjes, als snack of als voorgerecht. Bye bye verstopte neus!
Voor een niet-vegan en niet-light versie, kan je er nog wat vers gemalen kaas (bijvoorbeeld pecorino) bijdoen. Enjoy!